En boxboll, även kallat päronboll (på grund av formen) är en mindre boll man använder för att öva upp teknik och snabbhet. Man fäster en boxningsboll i en ställning. Ställningen är ofta förankrad i väggen men kan även sitta i taket.

Teknikträning på en boxboll

Förutom päronboll kan en boxboll också kallas för slagboll eller speedbag. Även det engelska namnet är ”speed bag”, alltså med skillnaden att det är särskrivet, är en populär benämning. Det finns till och med en engelsk sida som är dedikerad till speed bags, du hittar den här.

En boxboll är nästan lika allmänt känd som en klassisk hängande säck. I nästan alla filmer som mer eller mindre handlar om boxning används dessa träningsredskap.

Fördelar med en boxboll

Med en boxboll övar du upp din teknik och snabbhet på ett effektivt sätt. Andra stora fördelar är hur den hjälper dig träna uthållighet och hur du kan öka din explosiva styrka – samtidigt som du bränner en del kalorier!

Men den kanske största fördelen med en päronboll är att det är en väldigt rolig träningsform! Man kan hålla på länge och helt glömma av tiden. Det är som att man kommer in i ett sorts flow, man är i nuet, och allt som existerar är du och din boxningsboll. Precis som med en vanlig säck kan det vara ett bra sätt att rensa tankarna och få negativ energi ur kroppen.

Det är ett givet träningsredskap på varje klubb och används av både amatörer och proffs. (Är du ute efter just ”roliga” sätt att öva boxning på kan även en Poor BOB vara ett alternativ).

Att köpa en päronboll

Ofta behöver man köpa själva bollen och ställningen separat. Vill man göra det smidigare finns det dock kompletta paket. Köper du ett komplett paket med ställning och päronboll är det ofta extra billigt också.

Det finns även stående modeller men de är ganska ovanliga och inte särskilt stabila. Ofta är stående modeller avsedda för barn som inte slår så hårt.

Topplista

I listan nedanför har vi valt ut de bästa och mest prisvärda speedbags på marknaden enligt oss!

SpeedBall Bad Company

Bästa köp av päronboll
Bäst!
Ett prisvärt komplett set med boxboll och upphängning. Kan användas både i hemmagymmet som i det professionella gymmet.
Läs mer och köp på Amazon!
UFC Boxboll
En boxboll från UFC
För ett lite högre pris får du denna kompletta ställning från UFC. En produkt av högsta kvalité som kommer hålla länge.
Läs mer och köp på Gymgrossisten, Sporttema, Träningspartner eller Sportgymbutiken!
Everlast Speed Bag
Everlast speed bag
En Everlast ställning med päronboll som är mycket bra.
Läs mer och köp på Sportgymbutiken, Träningspartner eller Sporttema!
inSPORTline Speedboll
Billig päronboll
En bra boxboll från inSPORTline. Levereras komplett med ställning.
Läs mer och köp på Sportgymbutiken eller Sporttema!
Abilica Slagboll
Bra boxboll
En komplett boxboll med ställning från Abilica. Hög kvalité samtidigt som den är billig! Perfekt för att träna upp teknik och kondition!
Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott!
OBS: Den verkar helt ha gått ur sortimentet.

Träning tips och trix

För att bli riktigt bra krävs det som alltid mycket träning. Några enkla tips i början är att först placera boxbollen så att gångjärnet/upphängningen är ”rak”. Detta minskar risken för variationer i sidled. OBS alla modeller ser inte likadana ut och ibland är detta inget man behöver ta hänsyn till.

Nästa tips är inte helt oväntat att ta det väldigt lugnt i början. Det är vanligt att folk, speciellt på en klubb med andra ”åskådare”, vill imponera och därför slår snabbare än de egentligen klarar av. Detta resulterar oftast i misslyckande efter bara några sekunder.

Börja istället väldigt lugnt och låt bollen studsa fram, tillbaka och fram igen innan du återigen slår till den. Växla hela tiden mellan höger och vänster hand. Slutligen, se till att slå med yttersidan av handen och att du håller den i en rät vinkel mot boxbollen, detta underlättar och minskar risken för att bollen sticker iväg i sidled. Varefter du kan hålla samma lugna tempo i nån minut är det bara att sakta och gradvis öka hastigheten för varje pass.

Lycka till med träningen!