Sidan senast uppdaterad 2 oktober 2018.

En boxboll, även kallat päronboll (på grund av formen) är en mindre boll man använder till att öva upp teknik och snabbhet. Man fäster en boxningsboll i en ställning. Ställningen är ofta förankrad i väggen men kan även sitta i taket.

Teknikträning på en boxboll

Förutom päronboll kan en boxboll också kallas för slagboll eller speedbag. Det engelska namnet är “speed bag” alltså med skillnaden att det är särskrivet. Det finns till och med en engelsk sida som är dedikerad till speed bags, du hittar den här.

En boxboll är nästan lika allmänt känd som en klassisk hängande säck. I nästan alla filmer som mer eller mindre handlar om boxning används dessa träningsredskap.

Fördelar med en boxboll

Med en boxboll övar du upp din teknik och snabbhet på ett unikt sätt. Men även uthållighet och explosiv styrka förbättras, samtidigt som du bränner mycket kalorier.

Men den kanske största fördelen med en päronboll är att det är en väldigt rolig träningsform! Man kan hålla på länge och helt glömma av tiden. Det är som att man kommer in i ett sorts flow, man är i nuet, och allt som existerar är du och din boxningsboll. Precis som med en vanlig säck kan det vara ett bra sätt att rensa tankarna och få negativ energi ur kroppen.

Det är ett givet träningsredskap på varje klubb och används av både amatörer och proffs.

Att köpa en päronboll

Ofta behöver man köpa själva bollen och ställningen separat. Vill man göra det smidigare finns det dock kompletta paket. Köper du ett komplett paket med ställning och päronboll är det ofta extra billigt också.

Det finns även stående modeller men de är ganska ovanliga och inte särskilt stabila. Ofta är stående modeller avsedda för barn som inte slår så hårt.

Topplista

I listan nedanför har vi valt ut de bästa och mest prisvärda speedbags på marknaden enligt oss!

Everlast Speed Bag
Everlast speed bag
Bäst!
För ett lite högre pris får du denna kompletta Everlast ställning med en päronboll. En produkt av högsta kvalité som kommer hålla länge.
Läs mer och köp på eller Sportgymbutiken, Träningspartner eller Sporttema!
inSPORTline Speedboll
Billig päronboll
En bra boxboll från inSPORTline. Levereras komplett med ställning.
Läs mer och köp på Sportgymbutiken eller Sporttema!
Abilica Slagboll
Bästa boxbollen!
En komplett boxboll med ställning från Abilica. Hög kvalité samtidigt som den är billig! Perfekt för att träna upp teknik och kondition!
Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott!
OBS: Uppdatering 11 feb. 2017: Den har varit slut i lager i flera månader och vi vet inte om den kommer tillbaka.

När du slår på din speed bag rekommenderar vi att du har någon form av skydd, antingen bara lindor eller riktiga handskar.