Vill du ha en så autentisk kampsport och boxningsträning som möjligt är en slagdocka något du verkligen bör överväga att testa!

Vad är en slagdocka?

slagdocka från fighter

Det är ett relativt nytt fenomen på marknaden och kan beskrivas likt en stående boxningssäck med skillnad i att säcken är utformad som överkroppen (torso) på en människa.

En slagdocka kan även kallas för följande namn:

  • Boxningsdocka.
  • Body Opponent Bag. (Vanligen förkortat till BOB)
  • Poor BOB. (Ett lite humoristiskt namn som faktiskt är den vanligaste benämningen)

Som sagt är en boxningsdocka stående, men det finns även varianter som hänger i taket likt en vanlig boxningssäck.

Träningsfördelar med en Poor BOB

En docka för boxning

En slagdocka i ett boxningsgym

När du tränar boxning eller kampsport är det i längden inte en säck man vill bli bra på att slå mot. Syftet är ju att träna slag mot en människa. Därför kan det vara riktigt fördelaktigt att använda sig av en Poor BOB. (Det bästa är såklart att träna mot en riktig människa, men det är ju inte alltid möjligt).

Det finns huvudsakligen två fördelar med en boxningsdocka, en fysisk och en psykisk. Den fysiska aspekten är helt enkelt att dockan är utformad som en torso (människans överkropp/bål). När du slår mot din B.O.B finns det armar och axlar som sticker ut, samt ett huvud på toppen. Detta innebär att du får en mer realistisk träning jämfört med en helt cirkulär boxsäck.

Den psykiska aspekten är att du nu står öga mot öga mot något som liknar en människa. Med lite fantasi och inlevelse kan din Poor BOB kännas väldigt verklig! Även om man inte känner sig så påverkad kan man mycket väl bli det på ett undermedvetet plan, vilket gör träningen snäppet mer effektiv.

Precis som med en stående boxningssäck är en annan fördel är att du slipper fixa med upphängning i tak och/eller vägg vilket du måste med en vanlig säck.

Bästa boxningsdockorna 2024

Den enda nackdelen med dessa dockor är att de är ganska dyra. Utbudet i Sverige är inte så stort, men det finns i alla fall några bra modeller att välja bland.

Slagdocka Century Poor BOB

Original Poor BOB från Century

Detta är den bästa slagdockan enligt oss. Det är en klassisk Poor BOB från Century och kan även sägas vara originalet när det kommer till boxningsdockor.

Höjden är justerbar mellan 152 cm och 198 cm. För att stabilisera denna Poor BOB fyller man antingen med vatten eller sand. Maximal vikt när den är fylld är cirka 120 kg.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Sportgymbutiken!

Bruce Lee – Slam Man

En Poor BOB från Bruce Lee

Från kampsportmärket Bruce Lee kommer denna slagdocka kallad ”Slam Man”. Det är en riktigt sofistikerad docka som är utrustad med blinkande lampor samt justerbar höjd. Lamporna blinkar där du ska slå och det finns 5 olika träningsprogram i 3 nivåer.

Höjden kan justeras till antingen 162, 173 eller 183 cm och bredden är 41 cm. Foten fylls med sand och hela boxningsdockan kan väga upp till 108 kg.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Sportgymbutiken!

Hängande slagdocka

En hängande boxningsdocka som kostar ett mindre pris

Sist men inte minst har vi även med ett exempel på en hängande slagdocka (Hanging Dummy). Den är inte riktigt lika verklighetstrogen som en Poor BOB, men mer än en vanlig boxsäck i alla fall. Passar dig som redan har upphängningen klar och vill komma undan lite billigare. Den är 135 cm hög, 35 cm i diameter och väger 34 kg. Nackdelen med denna är ju att du inte slipper fixa med upphängning.

Klicka här för att läsa mer och köpa på Sportgymbutiken!

När du ska fylla din boxningsdocka kan du använda vilken sand som helst. Bor du nära havet och en strand kan du hämta där, se dock till så att den är torr bara. Man kan även köpa blästersand som finns på byggvaruhus, 25 kg kostar cirka 100 kronor.