Att köpa boxningshandskar är något du verkligen bör göra om du har köpt en boxningssäck. Utan boxhandskar kommer du lätt skada dig vid träning mot säck. Sparras du mot en träningskamrat eller tävlar är det ett måste med boxningshandskar! Ett annat skydd du kan spana in är en boxningshjälm.

Vad ska man köpa för boxningshandskar?

Blå boxning handskar

Att köpa handskar för kampsport kan vara förvirrande för en nybörjare. Sen har även många olika smak och det finns inga direkta rätt eller fel. Men det viktigaste att reda ut är:

  • Vad ska du använda dem till?
  • Hur stor och stark är du?

Olika varianter av boxhandskar

Det finns speciella handskar till olika kampsportsformer. Men handskar för vanlig boxning är ganska allround och kan fungera till det mesta om man inte tävlar och tränar på en hög nivå. MMA handskar utskiljer sig med en öppning för fingertopparna. Thaiboxning handskar är snarlika vanliga boxningshandskar. Denna sida handlar främst om handskar för vanlig boxning.

Något man ofta pratar om är säckhandskar, sparringhandskar och tävlingshandskar. Det som främst skiljer dem åt är storleken/tyngden. Desto tyngre boxhandskar desto mer stoppning och vaddering vilket innebär mer skydd, både för din hand och det du träffar. Men även desto mer tungt och otympligt att använda.

Storleksguide

När man pratar om vikten på en boxningshandske så är det i ounce (oz) den angivs. En ounce är cirka 28,35 gram. Generellt kan man dela upp boxningshandskar ungefär såhär:

  • 8-10 oz. Används ofta vid tävling. Men kan också användas som säckhandskar vid träning på säck och mitsar.
  • 12 oz. Används ofta vid mits och säckträning, men kan också användas vid lätt sparring.
  • 14 oz. Används ofta som sparringhandskar.
  • 16 oz. Används vid tyngre sparring med hårda slag. Väger du över 80-85 kg eller slår hårt är dessa att föredra vid sparring.

Sen finns det lättare handskar för barn och tyngre handskar för riktiga tungviktare, men ovanstående är de vanligaste.

Köpguide boxningshandskar

Ibland kan det vara svårt att köpa handskar online då man inte vet exakt hur bra de kommer sitta. Det är dock smidigt att köpa hemifrån och man kan alltid skicka tillbaka handskarna och få en ny, bättre storlek.

Det man ska tänka på är att inte bara leta efter billiga boxningshandskar utan satsa några kronor extra så man får bra kvalité. Billiga boxningshandskar är ofta gjorda av konstläder eller annat syntetiskt material och går sönder relativt snabbt om du använder dem ofta. Handskar i riktigt läder är det allra bästa enligt oss.

Ska du endast använda handskarna till lätt och snabb teknikträning, välj en lättare modell. Och tvärtom välj en lite tyngre modell om du tänkt sparras riktigt hårt. Sen ska du även ta i beaktande din egen storlek och styrka.

Topplista

I tabellen nedanför har vi sammanställt några av de allra bästa handskarna på den svenska marknaden enligt oss.

Everlast 1910 Classic Training Glove
Bästa köp av högsta gedigna kvalité från Everlast
Boxningshandskarnas boxningshandske! En riktigt gedigen och klassisk modell av absolut toppkvalité. Har du några kronor över och vill sticka ut och köpa det bästa, då är detta valet för dig!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!
Gorilla Wear Montello Boxing Gloves
Bästa boxningshandskarna!
Bra och prisvärda handskar från Gorilla Wear. Ett riktigt bra val för de allra flesta!
Klicka här för att läsa mer och köpa på Svenskt Kosttillskott!
Everlast - Core 2
Bra amatör boxhandskar
En riktigt bra amatör och nybörjarhandske från klassiska Everlast som är kända för kvalitativa fightingprodukter. Bästa allroundköp enligt oss!
Läs mer och köp på Svenskt Kosttillskott eller Gymgrossisten!
Fighter Boxhandske Pro-Next Wakuda
Fighter handske
Riktigt snygga och bra boxhandskar i skinn från märket Fighter.
Läs mer och köp på Sporttema eller Sportgymbutiken!
Everlast handskar
Everlast boxningshandskar
En kvalitativ handske från Everlast. Tillverkad i syntetiskt skinn med bra passform som ger en bra känsla. Finns i storlekarna 12, 14 och 16 oz. Perfekt för sparring men även som säckhandskar.
Läs mer och köp på Gymgrossisten eller Sportgymbutiken!
Rosa boxningshandskar
Rosa handskar
Är du ute efter boxhandskar i rosa färg är detta valet för dig! Märket är Everlast vilket borgar för bra kvalité.
Läs mer och köp på Sporttema!
OBS De är helt slut i lager. En liknande rosa handske hittar ni HÄR.

Linda händerna!

För att skydda knogar och händer är det smart att linda dem med gasbinda eller speciella boxningslindor. Att linda sina händer är lite av en konst och något som kräver träning innan man kan det bra. Nedanför är en mycket bra instruktionsvideo:

Om du bara ska slå mot en boxboll/päronboll räcker det med att linda händerna. Men ska du sparras, slå mot en stående boxsäck (eller vanlig såklart) eller en slagdocka så bör du verkligen använda ett par handskar!